För den motorintresserade
RSS icon Home icon
 • Chevrolet Corvette

  Posted on november 22nd, 2018 Prof. Everardo Weimann Sr. No comments

  Chevrolet är ett klassiskt bilmärke som grundades år 1911 i USA. Sedan år 1913 ingår Chevrolet i General Motors som är en multinationell fordonskoncern. Sedan det klassiska märket grundades i början av 1900-talet har det producerats omkring 100 miljoner bilar och alla har blivit producerade med namnet Chevrolet på dem!Louis Chevrolet hette den man som kom att namnge märket. Det var också han som grundade det på 1910-talet. Louis Chevrolet föddes 1878 i Schweiz men åkte till USA tillsammans med sina två bröder just när 1800-talet övergick till 1900-tal. De skulle åka till Amerika för att sälja en vinpump men fastnade i bilindustrin.

  Chevrolet Corvette

  Chevrolet Corvette är en känd modell som produceras av Chevrolet. Modellen lanserades 1953 och har nu överlevt sju generationer. Under dessa år har det producerats omkring en miljon av denna fantastiska bilmodell. Till en början fick Corvette en trög start då de hade problem med att vatten och avgaser trängde sig in i karossen.Corvette hade för dålig motor i jämförelse med andra bilmodeller och tog då hjälp av ingenjören Zora Arkus-Duntov som installerade den nya V8-motorn i modellen. Detta blev en succé och försäljningen steg i höjden direkt! Från och med 1956 tillverkades Corvette endast med V8 och den tidigare 6-cylindriga motorn var ett minne blott.

  Corvettes utveckling

  1957 introducerades bränsleinsprutning som tillval, vilket resulterade i att Corvette blev en av de första modellerna som producerade en hästkraft per kubiktum. 1958 uppgraderas karossen med mycket krom, dubbla strålkastare och en huv som påminner om en tvättbräda. 1961 ändrades bakdelen och fick en ”Boat Tail” och det klassiska bakljuset som kännetecknar modellen än idag.I de följande epokerna har modellen ständigt utvecklats till att produceras i flera olika utföranden och modeller. Sedan General Motors år 2013 beslutade sig för att sluta sälja Chevrolet i Europa var Corvette den enda modellen som fortsatte säljas efter 2015. Corvette är numera den personbilsmodell som tillverkats längst – ända sedan 1953.